KPSS Puan Türleri

Kamu kurumlarına çeşitli pozisyonlarda memur olabilmek için milyonlarca aday mezun oldukları bölümle ilgili KPSS lisans, önlisans, ortaöğretim, A Grubu ve ÖABT sınavlarına girmektedir. Bu içerikte KPSS puan türlerinin tümünü detaylı olarak inceledik. Söz konusu içeriklerde sınavdaki derslerin puan türlerine etkisi ile puan türleriyle alım yapan kurumları görebilirsiniz. Alımları sürekli takip ettiğimiz için konu düzenli olarak güncellenmektedir.

 

KPSS Lisans Puan Türleri

KPSS lisans her yıl yapılmaktadır. KPSS lisans sınavına en az 4 yıllık üniversite mezunları ile 4 yıllık bölüm okumakta olan adaylar girebilmektedir. Veterinerlik, mühendislik gibi bölüm mezunları ile bazı kamu kurumları çift yılların puanıyla alım yaptığı için çift yıllarda KPSS lisans sınavına giren aday sayısı daha fazla olmaktadır. 2018’de KPSS’ye 1.175.027 kişi girmişti.

KPSS lisans sınavında kamu kurumları P-1P-2 ve P-3 puan türüyle alım yapmaktadır. Genellikle de P3 puan türü memur kadrolarında etkili olan puan türüdür.

KPSS Önlisans Puan Türü

KPSS Önlisans sınavı sadece çift senelerde yapılmaktadır. (2020, 2022… gibi) Sınava 2 yıllık önlisans mezunları ile önlisans bölüm okuyan öğrenciler katılabilmektedir. Lisans okuyan veya lisans mezunu adaylar önlisans sınavına katılamazlar. 2018 yılında yapılan KPSS önlisans sınavına 749.396 kişi girmişti.

KPSS önlisans sınavında kamu kurumları P-93 puan türüyle alım yapmaktadır.

KPSS Ortaöğretim Puan Türü

KPSS ortaöğretim sınavı sadece çift senelerde yapılmaktadır. Sınava lise mezunları ile henüz bölümlerinden mezun olmamış önlisans ve lisans mezunları da katılıp tercih yapabilmektedir. 2018 yılında yapılan KPSS ortaöğretim sınavına 1.024.001 kişi girmişti. KPSS ortaöğretim sınavında kamu kurumları P-94 puan türüyle alım yapmaktadır.

KPSS A Grubu Puan Türleri

Kamu kurumlarında müfettiş, denetmen, uzman, denetçi vb. üst kademe kadrolara atanabilmek için yapılan A Grubu sınavı ile 48 puan türünüz hesaplanmaktadır. A Grubu puan türleri arasında en fazla alım yapılan puan türü ise P-48‘dir. Aşağıda detaylıca inceleme yapacağız.

KPSS ÖABT Puan Türü

Öğretmenlik alımlarında ise P-10 ile P-121 puan türü etkilidir.

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak, 2002 yılında yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmek maksadıyla yürürlüğe girmiştir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ilk olarak 1999 yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS),  2001 yılında Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) olarak yapılmakta iken, 2002 yılında yürürlüğe giren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla yapılmaya başlanmıştır.
Kamu Personeli Seçme Sınavları; *KPSS – A Lisans mezunları için A grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P93, P94, P120, P121,P122,P123,P124 puan türleri haricinde kalan puan türleri
*KPSS – B  Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P3 puan türü.
*KPSS – B Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P93 – 94 puan türü.
*KPSS – Din Hizmetleri ( Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P122, P123, P124 puan türü)
*KPSS – Öğretmenlik ( Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P120,P121 puan türü ) olmak üzere temelde beşe ayrılmaktadır.
KPSS sisteminde 55 tane puan bulunmaktadır. KPSS puan türleri aşağıdaki gibidir:

B Grubu Puanlar (Sadece Çift Yıl) Öğretmenlik Puanı (Her yıl ) A Grubu Puanlar ( Her yıl)
Lisans Önlisans Lise P10, P120,P121 P10, P93, P94, P120, P121, P122, P123, P124 puan türleri haricinde kalan puan türler.
P3 P93 P94

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı, Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır. Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
a) A Grubu Kadrolar;
Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, lisans mezunu adayların kamu kurumlarındaki kariyer meslekler olarak adlandırılan; Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu,  Hukuk Müşavirliği, Aday Meslek Memurluğu, olarak sayabileceğimiz mesleklerdir.
b) B Grubu Kadrolar;
Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.  B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

*KPSS  KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

KPSS Lisans  (GENEL YETENEK GENEL KÜLTÜR ) Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programları Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60) Zorunlu
KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programları Hukuk   : 40 İktisat    : 40 İşletme   :40 Maliye     :40 Muhasebe:40 ÇEKO      :40 İstatistik : 40 Kamu Yn:  40 U.İlişkiler :40 İsteğe bağlı KPSS- A kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunları için zorunlu.

Hukuk fakültesi ve İİBF mezunlarının genel kültür, genel yetenek, hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, işletme derslerine hazırlanmaları, kurumların açacağı sınavlarda kullanılan puanlar açısından önemli olduğu için bu testlere önem vermeleri gerekir, ancak diğer testlere hazırlanmamış dahi olsa adaylar bu testlerden en az bir net yaparak puanlarının hesaplanmasını sağlaması uygun olmaktadır.

*KPSS’DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMI KPSS SINAV İÇERİKLERİ VE SORU SAYILARI
*KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ)
*KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR,)
Sınavı Alan sınavlarından 1 hafta önce ayrı bir sınav şeklinde yapılmaktadır, GK – GY sınavı bütün adaylar için zorunlu olarak girilmesi gereken tek sınavdır. Lisans mezunları A kadro mesleklere de girmek için puanlarının hesaplanmasını isterse, GK – GY sınavı dışında alan sınavlarında katılmak zorundadır. Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam 120 sorudan oluşmaktadır ve süre olarak 130 dakika verilmektedir.
Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe 30 Soru
Matematik    30 Soru
                          Tarih                             27 Soru
Coğrafya   18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi 9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar 3 Soru
  • KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)

 *A Grubu Kadrolar için yapılan alan sınavından Ekonometri testinin çıkarılması
2016 KPSS ve öncesinde Ekonometri Testinin dikkate alındığı altı farklı puan türü bulunmakta ve bu puan türlerinde Ekonometri testi 0.05 ile 0.15 arasında ağırlıklandırılmakta idi.
KPSS sayısal verilerine göre Ekonometrinin sırasıyla 0,471 ve 0,404 net ortalamasıyla oldukça gerilerde olduğu ve bahsi geçen puan türlerinin adaylarca ve kurumlarca tercih edilmediği için işlevsel olmayan Ekonometri testinin KPSS alan sınavından çıkarılması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu Kadrolar için hesaplanan puan türlerinden YDS ağırlıklarının çıkarılması
2016 KPSS ve öncesinde, hesaplanan 120 puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu puan türleri ile test ağırlıklarının yeniden belirlenmesi
Ekonometri testinin ve YDS ağırlıklarının çıkarılması sonrasında, A Grubu Kadrolar için daha önce hesaplanan 120 puan türünün ağırlıklarının yeniden belirlenmesi ihtiyacı hasıl olmuş; bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşlarınca sıklıkla kullanılan ve hiç kullanılmayan puan türleri de dikkate alınarak, hesaplanacak puan türleri ve test ağırlıkları yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda, alan sınavında yer alan testlerin ilgili puan türlerine katkısında asgari düzey 0.15 olarak belirlenmiş ve puan türleri alan testi ağırlıklarına göre sistemli hale getirilmiştir.

Hukuk Ağırlıklı Puan türleri: İktisat Ağırlıklı Puan Türleri: İşletme Ağırlıklı Puan Türleri: Maliye Ağırlıklı Puan Türleri: Muhasebe Ağırlıklı Puan Türleri
P4(%60) P5(%50) P6(%40) P7(%40) P8(%35) P9 (%35) P14(%60) P15(%50) P16(%40) P17(%30) P13(%30) P24(%60) P25(%50) P26(%40)   P19(%60) P20(%50) P21(%40)   P44(%60) P45(%50) P46(%40)
Kamu Yönetimi Ağırlıklı Puan Türleri: İstatistik adayları için önemli puanlar: Uluslararası İlişkiler adayları için önemli puanlar: Çalışma Ekonomisi adayları için önemli puanlar
P29(%60) P30(%50) P31(%40) P12(%60) P13(%40) P34 %60 P35 %50 P36 %40 P37 %30 P39 %,50 P41 %40 P42 %30

 

KPSS’de birçok çeşit farklı puan bulunmaktadır. Bunların hangi alanlarda kullanıldıklarını aşağıdaki tabloda görebiliriz:

Puan Kullanım Alanı Puan Kullanım Alanı
P3 Lisans – A ve B grubu P124 Lisans- imam alımları
P10 – P121 Eğitim mezunları: Öğretmenlik ve A grubu

 

Lisans (4 yıllık) mezunu adayların hem B grubu hem de A grubu alımlarda kullanabildiği puan türüdür. Ancak P3 puan türünün özelliği yıldan yıla değişmektedir. Çünkü tek yıllarda (2017-2019 gibi) yapılan KPSS’lerde hesaplanan P3 puan türleri sadece A GRUBU alımlarda kullanılabilmektedir. Çift yıllarda (2018, 2020 gibi) yapılan KPSS’lerde hesaplanan P3 puanı ise A GRUBU + B GRUBU alımlarda kullanılabilmektedir. P3 puanı 2 yıl geçerlidir.

P121 Puanı

Eğitim fakültelerinden mezun olan lisans mezunu adayların öğretmenlik tercihlerinde kullandıkları puan türüdür. Bu puan türü GK + GY + Eğitim bilimleri + Öğretmen Alan Bilgisi Testi bileşenlerinden oluşur.

Kılavuzda belirtilen sadece 18 bölümden mezun olan adaylar bu sınav oturumlarına katılırlar ve bu puanla tercih yaparlar. Diğer bölümlerden mezun olan adaylar ise P10 puan türü ile tercih yaparlar.

P121 puan türü 2 yıl geçerlidir. Her yıl yapılan KPSS ile bu puan türü hesaplanmakta ve kullanılmaktadır.

P10 Puanı

Eğitim fakültelerinden mezun olan lisans mezunu adayların öğretmenlik tercihlerinde kullandıkları puan türüdür. Bu puan türü GK + GY + Eğitim bilimleri bileşenlerinden oluşur.

P121 puan türü gelmeden önce sadece P10 puan türü kullanılmaktaydı. Şuan ise yukarıda belirttiğimiz 18 bölüm haricindeki eğitim fakültesi mezunları bu puan türü ile tercih yapmaktadır.

P10 puan türü 2 yıl geçerlidir. Her yıl yapılan KPSS ile bu puan türü hesaplanmakta ve kullanılmaktadır.

Diğer puan türleri nerede kullanılıyor?

Yukarıda yer verilen puan türleri dışında kalan puan türleri, KPSS-A grubu alımlarında kullanılmaktadır.
Örneğin, SGK, denetmen yardımcısı alımını KPSS P13, KPSS P23, KPSS P40, KPSS P42 ve KPSS P47 puan türleriyle yapmıştır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, uzman yardımcısı alırken, hukuk bölümü mezunu adaylar için P4, iktisat bölümü mezunu adaylar için P14 ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunu adaylar için P34 puan türünü esas almıştır.
Rekabet Kurumu uzman yardımcısı alırken, KPSS P14, KPSS P15, KPSS P16, KPSS P24, KPSS P25, KPSS P26 KPSS P27, KPSS P28, KPSS P31 veya KPSS P36 puan türlerini kullanmıştır.

 

KPSS PUAN TÜRLERİNE GÖRE DERSLERİN KATSAYI ORANLARI

 

KPSS’de 121 çeşit farklı puan bulunmaktadır. Bunların hangi alanlarda kullanıldıklarını aşağıdaki tabloda görebiliriz:

PUAN TÜRÜ BÖLÜM/FAKÜLTE KURUMLAR KADROLAR
KPSS P1 Bankacılık T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Bankacılık ve Finans T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri T.C Merkez Bankası
Ekonometri T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Ekonomi T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
İktisat T.C Merkez Bankası Denetçi Yardımcısı
İş İdaresi T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
İşletme T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Kamu Yönetimi T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Sigortacılık T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Uluslararası Ticaret T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
Hukuk T.C Merkez Bankası Uzman Yardımcısı
İktisat Rekabet Kurumu Rekabet Uzman Yardımcısı
İşletme Rekabet Kurumu Rekabet Uzman Yardımcısı
Siyasal Bilgiler Rekabet Kurumu Rekabet Uzman Yardımcısı
İ. İ. B. F. Mezunları Rekabet Uzman Yardımcısı
Endüstri Mühendisliği Rekabet Uzman Yardımcısı
İnşaat Mühendisliği Rekabet Uzman Yardımcısı
Hukuk Rekabet Uzman Yardımcısı
KPSS P2 İşletme T.C Merkez Bankası Denetçi Yardımcısı
İ. İ. B. F. Kalkınma Bankası Uzman Yardımcısı
İ. İ. B. F. Vakıfbank Müfettiş Yardımcısı
KPSS P3 MEMUR VE SÖZLEŞMELİ ALIMLARDAKİ ANA PUAN TÜRÜ
KPSS P4 Mühendislik Fakültesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabet Uzman Yardımcısı
İletişim Fakültesi BDDK Uzman Yardımcısı
SPK Uzman Yardımcısı
BDDK Uzman Yardımcısı
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı
Kalkınma Bankası Uzman Yardımcısı
KPSS P6 ÖSYM Uzman Yardımcısı
BDDK Uzman Yardımcısı
İ. İ. B. F. SPK Uzman Yardımcısı
Siyasal Bilgiler-Siyaset Bilimi SPK Uzman Yardımcısı
Mühendislik Fakültesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığı Enerji Uzman Yardımcılığı
Hukuk SPK Uzman Yardımcısı
KPSS P7 Bilgisayar Mühendisliği Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı Uzman Yardımcısı
Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı
Çevre Mühendisliği Uzman Yardımcısı
Endüstri Mühendisliği Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı Uzman Yardımcısı
Gıda Mühendisliği Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı Uzman Yardımcısı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Uzman Yardımcısı
KPSS P8 Matematik Hazine Müsteşarlığı Hazine Uzman Yardımcısı
İ. İ. B. F.-Hukuk-Siyasal Bilgiler- Matematik-İstatistik-Ziraat ve İletişim Fakülteleri Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Uzman Yardımcısı
Toprak Mahsulleri Müfettiş Yardımcısı
Başbakanlık Uzman Yardımcısı
Çevre ve Orman Bakanlığı Uzman Yardımcılığı
KPSS P10 EĞİTİM FAKÜLTESİ
KPSS P11 Hukuk-Siyasal Bilgiler-İletişim- İktisat-İşletme-İktisadî ve İdari Bilimler-İlahiyat, İletişim Fakülteleri-Sosyoloji-Psikoloji- Antropoloji, Tarih, İnsan ve Toplum Bilimleri, Mütercim- Tercümanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzman Yardımcısı
Hukuk BDDK Bankacılık Uzman Yardımcısı
KPSS 12 Ev Ekonomisi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stajyer Kontrolör (İdari)
Kimya ve Kimya Mühendisliği Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettiş Yardımcısı
SGK Müfettiş Yardımcılığı
KPSS P13 SGK Müfettiş Yardımcılığı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettiş Yardımcısı
KPSS P16 BDDK Uzman Yardımcısı ve Denetçi
KPSS P17 Mühendislik Fakültesi Hazine Müsteşarlığı Hazine Uzman Yardımcısı
KPSS P18 Uluslararası Ticaret Hazine Müsteşarlığı Hazine Uzman Yardımcısı
KPSS P20 Hukuk BDDK Bankacılık Uzman Yardımcısı
KPSS P21 AB Genel Sekreterliği Uzman Yardımcısı
Hukuk Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı
Hukuk Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı
Hukuk BDDK Bankacılık Uzman Yardımcısı
KPSS P22 İktisat Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı
İktisat AB Genel Sekreterliği AB Uzman Yardımcısı
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı TÜİK Uzman Yardımcısı
KPSS P23 İşletme Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı
İşletme AB Genel Sekreterliği AB Uzman Yardımcısı
KPSS P24 Maliye AB Genel Sekreterliği AB Uzman Yardımcısı
Maliye Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı
TBMM Uzman Yardımcısı
KPSS P25 İstatistik Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı
SGK Sigorta Uzman Yardımcısı
KPSS P27 BDDK Uzman Yardımcısı
KPSS P28 İller Bankası Uzman Yardımcısı – Teknik Uzman Yardımcısı
KPSS P29 İller Bankası Hazine Uzman Yardımcısı
KPSS P30 Kamu Yönetimi Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı
Kamu Yönetimi Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı
KPSS P31 İçişleri Bakanlığı İl Göç Uzmanlığı
İçişleri Bakanlığı Uzman Yardımcılığı
İçişleri Bakanlığı İl Planlama Uzman Yardımcılığı
TBMM Uzman Yardımcılığı
KPSS P33 İ. İ. B. F. TBMM Genel Sekreterliği Uzman Yardımcılığı
TÜİK Uzman Yardımcılığı
KPSS 34 Matematik-Ekonometri-İktisat- İstatistik Başkanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı Uzman Yardımcılığı
TBMM Uzman Yardımcısı
KPSS P35 İ. İ. B. F. TBMM Uzman Yardımcısı
BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Denetmen Yardımcısı
Ulaştırma Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı
Maliye bakanlığı Gelir Uzman Yardımcılığı
İ. İ. B. F.-Hukuk-Siyasal Bilgiler- Endüstri Mühendisliği-İstatistik BDDK BDDK Uzman Yardımcısı BDDK Yeminli Murakıp Yardımcısı Bankacılık Uzman Yardımcısı
KPSS P36 Uluslararası İlişkiler Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı
KPSS P37 İçişleri Bakanlığı Kaymakam
TBMM Uzman Yardımcısı
KPSS P39 Muhasebat Genel Müdürlüğü Stajyer Muhasebet Kontrolörü
Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Uzmanı
KPSS P40 İ. İ. B. F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakültelerine bağlı bölümler ile Bankacılık, Bankacılık ve Finans, İstatistik, Endüstri Mühendisliği BDDK Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcılığı-Bankacılık Uzman Yardımcılığı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri PTT PTT Müfettiş Yardımcısı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Gençlik ve Spor Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Gençlik ve Spor Bakanlığı- Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Müfettiş Yardımcısı
KPSS P42 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Devlet Malları Uzman Yardımcısı- Milli Emlak Denetmen Yardımcısı- Milli Emlak Uzman Yardımcısı
KPSS P43 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Muhasebe Uzman Yardımcısı-Devlet Muhasebe Uzman Yardımcısı- Muhasebe Denetmen Yardımcısı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Gümrük ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı-Uzman Yardımcısı
KPSS P44
KPSS P45 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu ve Kadastro Denetmen Yardımcısı
KPSS P46 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettiş Yardımcısı
KPSS P47 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Başkabanlık Devlet Personel Başkanlığı-Gençlik ve Spor Bakanlığı Uzman Yardımcısı
KPSS P48 Hukuk-Siyasal Bilgiler-İletişim- İktisat-İşletme-İktisadi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzman Yardımcısı
İdari Bilimler-İlahiyat, İletişim Fakülteleri-Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, Tarih, İnsan ve Toplum Bilimleri, Mütercim- Tercümanlık
KPSS P49 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Gelir Uzman Yardımcılığı-Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı-Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı
KPSS P51 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Sağlık Bakanlığı-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı-Stajyer Kontröler-Bankalar Uzman Yardımcısı
KPSS P53 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Kültür ve Turizm Bakanlığı-BDDK Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı- Stajyer Kontröler-Bankalar Uzman Yardımcısı
KPSS P54 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Hesap Uzman Yardımcısı- Uzman Yardımcısı-Hukuk Uzman Yardımcısı-SPK Uzman Yardımcısı
KPSS P56 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı-BDDK-TBMM Devlet Bütçe Uzman Yardımcısı- Maliye Uzman Yardımcısı -BDDK Uzman Yardımcısı
KPSS P57 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörü
KPSS P58 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri- Sosyoloji Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı- Devlet İstatistik Enstitüsü-İçişleri Bakanlığı Uzman Yardımcısı-Dernekler denetçi Yardımcısı-Stajyer Gelirler Kontrolörü
KPSS P59 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri İçişleri Bakanlığı Dernek Denetçi Yardımcısı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı
KPSS P61
KPSS P62 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Kamu İhale Kurumu Uzman Yardımcısı
KPSS P63 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri SGK Uzman Yardımcısı
KPSS P64 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı
KPSS P67 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Sağlık Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı (İdari)
KPSS P70 Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teftiş Kurulu Müfettiş Yardımcısı
KPSS P72 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Uzman Yardımcılığı
KPSS P77-78 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Telekomünikasyon Kurumu Telekomünikasyon Uzman Yardımcısı
KPSS P79 Hukuk Savunma Sanayi-ÖSYM Uzman Yardımcısı-Test Geliştirme
KPSS P82 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Dışişleri Bakanlığı-Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı-Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
KPSS P84 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri- Mühendislik Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stajyer Kontrolör-Tüketici ve Rekabet Uzman Yardımcısı
KPSS P88 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı-Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Hazine Uzman Yardımcısı (Uluslararası İlişkiler)-Avrupa Topluluğu Uzman Yardımcısı
KPSS P89 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı-Kontrolör Yardımcısı
KPSS P92 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri-Matematik-İstatistik- Ekonometri-İletişim Fakültesi- Fizik-Sosyoloji-Psikoloji Başkanlık Hazine Müsteşarlığı TÜİK Hazine Uzman Yardımcısı (Matematik)-Hazine Uzman Yardımcısı (Ekonometri)-TÜİK Uzman Yardımcısı
KPSS P95-97 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Başbakanlık Uzman Yardımcılığı
KPSS P96 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Denetmen Yardımcılığı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri
KPSS P98 TBMM-Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı
İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı
KPSS P100 Stajyer Dış Ticaret Kontrolörü
KPSS P103-P104 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı-Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman Yardımcılığı
KPSS P105 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri- Ekonometri Maliye Bakanlığı Maliye Uzman Yardımcılığı
KPSS P106 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcılığı
KPSS P107 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Maliye Bakanlığı Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü
KPSS P108 İ.İ.B.F.-Hukuk, Uluslararası İlişkiler-İktisat, İşletme Fakülteleri-İnşaat Mühendisliği Başbakanlık-Ulaştırma Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı-AB Uzman Yardımcılığı
KPSS P109 İ.İ.B.F.-Hukuk, Uluslararası İlişkiler-İktisat, İşletme Fakülteleri-Çocuk Gelişimi ve Eğitimi-Psikoloji-Sosyal Hizmetler Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
KPSS P110 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
KPSS P111-P112 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler- İktisat, İşletme Fakülteleri-Ekonometri-İstatistik TBMM-SGK Uzman Yardımcısı
KPSS P113 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Türkiye İş Kurumu
KPSS P114 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
KPSS P115 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve Uzman Yardımcısı
KPSS P116 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uzman Yardımcısı
KPSS P117 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı
KPSS P118 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Başbakanlık Sigorta Müfettiş Yardımcısı
KPSS P119 İktisat-İşletme-Maliye-Ekonometri Merkez Bankası Araştırmacı
KPSS P120 İ.İ.B.F.-Hukuk, Siyasal Bilgiler-İktisat, İşletme Fakülteleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stajyer Kontrolörlüğü

 

KPSS Puan Türleri & Alım Yapan Kurumlar

 

 

Başa dön tuşu