Faizleri nasıl yükseltiriz derlerken kur garantili mevduat hesabı icat ettiler!

GARO PAYLAN (Diyarbakır Milletvekili) -Herkes kur garantili mevduatı konuşuyor, nedir bu kur garantili şey diye herkes birbirine soruyor. Bakın, değerli arkadaşlar, bu hazinemizin altına konulmuş bir bombadır, hazinemizin altına bağlanmış bir hortumdur, bunu böyle algılayalım ama bunu çok müthiş bir buluş bulmuşlar gibi açıklıyorlar. Bakın, size anlatayım: Tayyip Erdoğan bundan üç ay önce, dolar 8 lirayken “Faiz sebep enflasyon sonuç.” dedi ve Merkez Bankasına talimatla faizi düşürttü, bunun sonucunda doların pek artmayacağını düşünüyorlardı ama dolar 18 liraya fırladı ve sarayda panik başladı. Sarayda iki lobi vardı, biri “Efendim, dolar fırladı ne yapalım? Dolarlara el koyalım, sermaye kontrolleri koyalım.” diye Tayyip Erdoğan’ı ikna etmeye çalıştılar, o, ülke için çok büyük felaket oluştururdu. Başka bir kanat da “Ya, böyle dünyadan koparız, faizi de yükselt diyemeyiz Sayın Erdoğan’a. Ne yapalım? Örtülü bir faiz yükseltme aracı bulalım.” Nedir? Kur garantili mevduat sistemi.

Ne büyük bir cinlik; ne diyor kur garantili mevduatta? Zaten bankalardaki paraların üçte 2’si dolardaydı; geri kalan, üçte 1 Türk lirasında kalan yurttaşımıza diyor ki: “Sen Türk lirasındasın ama ben senin paranı dolar gibi sayacağım. Dolar ne kadar artarsa sana o kadar faiz vereceğim.” Değerli arkadaşlar, bu ülkemiz için bir utançtır. Yerli ve millî olduğunu iddia eden bir iktidar paramızın tamamını Amerikan dolarına bağlıyor. Bundan daha büyük bir mandacılık ben düşünemiyorum değerli arkadaşlar. Buna, bu milletin Meclisinin “evet” demeyeceğini düşünüyorum.

2001 yılında bu yola gidildi, sonucunda kur garantisi verilmişti, dolar belli bir süre 600’de kalmıştı ama eninde sonunda öyle bir patladı ki 3 katına yükseldi ve ülke iflas etti. IMF’lik olduk değerli arkadaşlar, kısa vadede işe yarar ama üç gün, üç hafta, üç ay ya da on üç ay sonra eninde sonunda patlar ve bu enkazın altında hepimiz kalırız.

Bu uygulama başladı. Nasıl başladı? Hazine Bakanımız bir “tweet” attı -Twitter’ı çok seviyor kendisi- “tweet”le başlattı. Değerli arkadaşlar, dedi ki: “Ey yurttaşlar, gidin, Türk liranızı bankaya yatırın ve ben ona dolar garantisi veriyorum. Eğer dolar çok artarsa farkını hazineden ödeyeceğim.”

Bu ülkede yasa çıkarma yetkisi nerede? Türkiye Büyük Millet Meclisinde değil mi? Ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bir yasa teklifi sunuldu, daha Cuma günü biz bu yasa teklifini görüşecekken on beş gün önce bu uygulama başlatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi buna sessiz mi kalacak? Yasa yapma yetkimiz gasbedilmiş. Hazine Bakanı bir “tweet” atıyor: “Ben uygulamayı başlattım.” diyor. Şu ana kadar uygulamaya da 100 milyar TL para yatırıldı. Ben de gittim bankaya sordum: “Arkadaşlar, başlattınız mı? “Evet, başlattık efendim.” dediler ve sözleşme de burada değerli arkadaşlar. Diyor ki: “Parayı yatır, kur garantisini veriyorum.” Kimin parasını kime veriyorsun ey Sayın Nebati? Kimin parasını kime veriyorsun? Milletin vergileri hazineye yatırılıyor öyle değil mi? Hazinedeki parayı… “Bir avuç dolar sahibine paran, doların yükselirse milletin vergileriyle sana kur garantisi veriyorum.” diyor. Değerli arkadaşlar, bizler buna sessiz mi kalacağız ya? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını bir avuç dolar baronlarına aktarmak kimin hakkıdır ya? “Nas” diyorsunuz, faizde olanlara hamuduyla para aktaracaksınız ve buna sessiz kalacak milletin vekilleri, öyle mi? Buna sessiz kalmamalıyız. Bakın, şu anda 100 milyar lira yatırıldı yakın zamanda bu paranın 600 milyar liraya çıkacağını düşünüyorum. Diyelim ki kur 13 lira değil mi? On beş gün önce olduğu gibi 18 liraya fırladığını düşünün. 300 milyar lira maliyet çıkacak bu milletin evlatlarına biliyor musunuz? Kim ödeyecek bu parayı arkadaşlar? Hazinemiz. Neyle? Para basarak ödeyecek. Ne olacak? Enflasyon daha da fırlayacak ve milletin alım gücü yok edilecek. Buna sessiz kalmamalıyız.

Bakın, torba yasada skandal bir madde var arkadaşlar. İşte bu yüzden, sizden çıkan skandal bir madde var, ne diyor biliyor musunuz? “Başka merkez bankaları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına para yatırırsa o paralar haczedilemez.” diye bir yasa teklifi geldi saraydan. Değerli arkadaşlar, Katar’a gittiniz el avuç açtınız, Azerbaycan’a el avuç açtınız. Şimdi “düşman” dediğiniz Birleşik Arap Emirlikleri’ne el avuç açıyorsunuz.

Onlar diyor ki: “Bak, benim paramın haczedilme riski var, bu paramın haczedilmemesi için yasa çıkar.” diyor yasa ve bu yasayı Meclise gönderdiler utanmadan, sıkılmadan. Acaba bu ülkenin vekilleri bu yasa teklifine sessiz mi kalacaklar değerli arkadaşlar? Düşünebiliyor musunuz, demokratik bir ülkede, İngiltere Parlamentosunda, Alman Parlamentosunda o ülkeye para yatıranlar “Aman benim param haczedilmesin.” diye yasa çıkaracaklar? İşte, arkadaşlar, tefeciye düşenler emir alırlar, borç alanlar emir alırlar; sizler de tefeciye düştünüz. Arap Emirliklerine el açıyorsunuz, Katar’a el açıyorsunuz; Katar’a Kıbrıs’la ilgili taviz veriyorsunuz. Şimdi Arap Emirlikleri “Para vereceğim ama param risk altında, sizin ülkeniz batıyor, bu para haczedilebilir, haczedilmemesi için yasa çıkar.” diyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu